
Dżem Malinowo-Jabłkowy
Składniki:
Maliny - 450 g
Jabłka - 300 g (starte na grubych oczkach)
Erytrytol - 2 łyżki
Imbir - 1 łyżeczka (starty)
Nasiona Chia 30 g (zblendowane)
Sok z cytryny - 40 ml
Wykonanie:
W garnku umieść maliny, starte jabłka, 2 łyżki erytrytolu oraz starty imbir. Gotuj składniki na małym ogniu, aż całość się rozgotuje. Dodaj zblendowane nasiona chia (30 g).
Całość zblenduj na gładką masę lub na pożądaną konsystencję (jeśli wolisz bardziej grudkowaty dżem, blenduj krócej). Wlej sok z cytryny (40 ml).
Gotuj, stale mieszając, aż dżem zgęstnieje. Spróbuj i w miarę potrzeby dodaj nieco więcej erytrytolu do smaku.
Gorący, gotowy dżem wyłóż do wyparzonych słoiczków. Zakręć szczelnie słoiczki i pasteryzuj przez 20 minut.
