
Kalafior kiszony w curry
Składniki:
Kalafior - 350 g, rozdrobniony na małe różyczki
Czosnek - 3 ząbki, pokrojone w plasterki
Chrzan - mały kawałek, pokrojony w cienkie słupki
Imbir - 3 plasterki
Liść laurowy - 1 sztuka
Curry - 1 łyżeczka
Kurkuma - 1/3 łyżeczki
Chili - szczypta
Kolorowy pieprz - kilka kulek
Solanka:
Woda - 1 litr
Sól - 1 łyżka
Wykonanie:
Rozdrobnij kalafior na małe różyczki. Pokrój czosnek, chrzan i imbir. Włóż do czystego, wyparzonego słoika przyprawy i warzywa: liść laurowy, imbir, chrzan, pieprz, czosnek, curry, kurkumę i chili. Następnie ciasno ułóż różyczki kalafiora.
Przygotowanie solanki: Wymieszaj sól w letniej wodzie, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Zalej kalafior w słoiku przygotowaną solanką. Upewnij się, że wszystkie warzywa są całkowicie zanurzone. Zakręć słoik i odstaw go w temperaturze pokojowej na 3-4 dni.
