
Ketchup śliwkowo-pomidorowy
Składniki:
Pomidory - 1 kg
Śliwki - 750 g
Erytrytol - 5 łyżek
Oliwa - 1 łyżeczka
Cebula - 80 g
Czosnek - 3 ząbki
Sól - 2 szczypty
Melasa lub Syrop klonowy - 1 łyżka
Papryka wędzona - 1 łyżeczka
Cynamon - 1/2 łyżeczki
Pieprz - Szczypta
Wykonanie:
Włóż do dużego, nieprzywierającego garnka: obrane ze skórki i pokrojone pomidory (1 kg), wypestkowane śliwki (750 g) oraz erytrytol (5 łyżek). Gotuj na pełnym ogniu, aż całość będzie całkowicie rozgotowana i zacznie się redukować płyn. Mieszaj regularnie, by się nie przypaliło.
Na osobnej patelni, na 1 łyżeczce oliwy, podsmaż pokrojoną cebulę (80 g) i przeciśnięte lub posiekane 3 ząbki czosnku. Dodaj 2 szczypty soli. Smaż, aż cebula będzie miękka i szklista, a czosnek aromatyczny. Usmażoną cebulę i czosnek dodaj do gotującego się sosu w garnku.
Do garnka dodaj: 1 łyżkę melasy lub syropu klonowego, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj.
Gotuj sos na pełnym ogniu, aby płyn się zredukował, a sos był gęsty. Gdy całość będzie rozgotowana i wystarczająco zredukowana, zdejmij z ognia i zblenduj na gładką masę. Jeśli po zblendowaniu uznasz, że sos jest zbyt rzadki, gotuj go jeszcze chwilę, aż zgęstnieje do pożądanej konsystencji (jak ketchup lub gęsty sos).
Gorący sos przełóż do wyparzonych słoików, zakręć szczelnie. Pasteryzuj słoiki (np. w dużym garnku z wodą) przez 20 minut od momentu zagotowania się wody.
