
Kotleciki z płatków owsianych z sałatką z pomidora
Składniki:
Płatki owsiane – 150 g
Cebula - 1 szt.
Szczypior – kilka gałązek
Jaja – 2 szt.
Wywar warzywny – 300 ml
Bułka tarta do panierowania
Sól, pieprz
Olej rzepakowy do smażenia
Sałatka:
Pomidorki koktajlowe – 100 g
Czerwona cebula – 1 szt.
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Sól, pieprz ziołowy
Wykonanie:
Zagotować wywar warzywny i dodać płatki owsiane. Gotować przez około 10 minut, przecedzić przez sito i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Szczypior posiekać. Przestudzone płatki wymieszać z cebulą, szczypiorkiem i jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować kotlety. Panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Pomidorki pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i polać oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym.
