
Krem z dyni z olejem rzepakowym i grzankami
Składniki:
Dynia – około 1 kg
Cebula – 2 szt.
Masło – 200 g
Sól
Cukier – 3 łyżki
Wywar warzywny – 1,5 l
Papryczka chilli (opcjonalnie)
Śmietana 30% – 250 ml
Bagietka – 1 szt.
Masło – 3 łyżki
Szczypior – kilka gałązek
Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę grubości 2 cm. Cebule pokroić w pióra i usmażyć na maśle. Dodać pokrojoną dynię i smażyć kolejne 10 minut. Zalać wywarem warzywnym i przyprawić solą i cukrem. Dla ostrości można dodać papryczkę chili. Gotować 45 minut. Następnie dodać śmietanę i dokładnie zmiksować na gładki krem. Bagietkę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.
Gotowy krem podać z grzankami z bagietki i posypać posiekanym szczypiorkiem.
