
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Składniki:
Mąka pszenna -400 g
Mleko – 600 ml
Jaja – 6 szt.
Drożdże – 20 g
Cukier – 1 łyżka
Jabłka - 4 szt.
Szczypta soli
Olej słonecznikowy – do smażenia
Cukier puder – 100g
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką cukru, szczyptą soli i 100 g mąki. Przykryć suchym ręcznikiem i odstawić na 15 minut. Następnie dodać pozostałą mąkę oraz jaja i dokładnie wymieszać. Przykryć ponownie ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Do wyrośniętego ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać. Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony po około 3 minuty. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
