
Zupa Marchewkowa z Gruszką
Składniki:
Marchew - 500 g (400 g do pieczenia i 100 g do podsmażenia)
Seler - 40 g
Pietruszka - 40 g
Mała cebula - 60 g
Czosnek - 1 ząbek
Oliwa - 1 łyżeczka
Woda - 1 litr
Soczewica czerwona - 100 g
Gruszka - 150 g
Kaszka gryczana - 120 g (do podania)
Kmin rzymski w ziarnach - 1 łyżeczka
Przyprawa do rosołu - 2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony - 1 łyżeczka
Słodka papryka - 1 łyżeczka
Sól - 1/3 łyżeczki
Cynamon - szczypta
Pieprz cayenne - szczypta
Czarnuszka - do posypania
Wykonanie:
Pokrój 400 g marchewki i upiecz ją w temperaturze 190°C aż będzie miękka. W garnku na 1 łyżeczce oliwy podsmaż: seler, pietruszkę, 100 g marchewki, małą cebulę, 1 ząbek czosnku i 1 łyżeczkę kminu rzymskiego w ziarnach. Po podsmażeniu dodaj wodę, z czerwoną soczewicę, przyprawę do rosołu, kmin rzymski, słodką paprykę, sól, szczyptę cynamonu i szczyptę pieprzu cayenne.
Gotuj aż warzywa będą miękkie a następnie dodaj gruszkę oraz upieczone marchewki. Zblenduj zupę delikatnie lub na gładko, zgodnie z upodobaniami.
Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną. Każdą porcję posyp czarnuszką.
